Park prirode Vransko jezero

  • Park prirode Vransko jezero
  • Park prirode Vransko jezero
  • Park prirode Vransko jezero
S jedne strane je razvedena jadranska obala, poznata po svojoj primamljivoj čistoći i ljepoti, a s druge strane se nalazi najveće prirodno jezero u Hrvatskoj.

Jezero se nalazi između dva povjesno bogata grada, Zadra i Šibenika, a proteže se sa svojih 57km2 duž Pakoštana i Pirovca. Predstavlja neobičan spoj kopna i vode koja pruža utočište najraznovrsnijim biljkama i životinjama nudeći sve što je najpotrebnije za život. Za sada je zabilježeno 256 vrsta ptica. Uz ptice vrijednost Parku daju i ribe.

1999. godine Vransko jezero s okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode. To je prirodno stanište više od 100 000 ptica vodarica sa svojim krškim poljem i boćatom vodom te predstavlja kritodepresiju. Posebna karakteristika Parka je Posebni ornitološki rezervat koji je zbog svoje očuvanosti velikog tršćaka, vlike bioraznolikosti, izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi. 

Park prirode Vransko jezero pogodno je za opuštanje, pješačenje, razgledavanje i proučavanje, a razne aktivnosti mogu pronaći i oni adrenalinskog duha.

 

BICIKLIZAM

Oko Vranskog jezera protežu se biciklističke staze duge 50 km koje se razlikuju svojom težinom i krajolikom. Najčešće biciklisti započinju svoju rutu kod mjesne crkve te se penju na brdašce Majdan koji nadgleda čitav rezervat, pa nastavljaju sjevernom obalom. Preporučuje se posjet vidikovcu ˝Kamenjak˝ koji se nalazi točno iznad polovine jezera a ima pogled na čitavo jezero, Pašman, Murter i otoke Nacionalnog parka Kornati. Također posjet Prosici gdje se spajaju jezero i more a pogodno je za odmor u hladu.

KAJAKING

Kako biste u potpunosti dobili doživljaj Vranskog jezera odlučite se za vožnju kajakom. To je jedan od aktivnijih izbora posjeta jezeru kako bi se otkrile njegove skrivene ljepote. 

ADRENALINSKI PARK

Adrenalinski park se nalazi u šumi u jedinstvenom krajoliku. U parku možete testirati svoju spretnost hodanjem po visećim mostovima i mrežama, drvenim gljivama i umjetnoj stijeni. U sklopu parka nalazi se i spuštanje zipline-om za one malo hrabrije. Ovaj prostor je pogodan za proslavu nezaboravnog dječjeg rođendana. 

ELEKTRIČNI VLAK

Elektični vlak kreće iz Pakoštana te Vas vozi u Ornitološki rezervat Parka Prirode Vransko jezero u kojem možete promatrati i osluškivati ptice, te šetati poučnom stazom dugom 600 m.

POUČNE STAZE

Vransko jezero prepuno je poučnih staza s informativnim tablama koje će Vas upoznati s okruženjem u kojem se u tom trenutku nalazite. Primjerice: poučna staza ˝Ptice˝, počna staza ˝Vidikovac Kamenjak˝, poučna botanička staza, poučna staza o ribama, poučna staza ˝Modrave-kanal Prosika˝ i poučna staza ˝Ptice grabljivice˝. 

RIBOLOV

Za ribiče postoji opcija ribarenja uz kupnju ribičke dozvole u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu. Postoje dnevne, višednevne i godišnje dozvole. Kod dnevnih i višedevnih dozvola nije potrebna dozvola polaganja ribičkog ispita. Za potpuni doživljaj sportskog ribolova, ribičima su na raspolaganju unajmljeni kajaci za ribolov.

MAŠKOVIĆA HAN

Maškovića han spada u spomenik civilne islamske kulture u Europi te zauzima prvo mjesto po stupnju sačuvanosti i svojim arhitektonskim kvalitetama. Napokon je obnovljen 2015. godine kao hotel koji u sklopu njega nudi i razne druge ponude za koje ne trebate nužno biti gost hotela, kao na primjer posjet muzeju, vinoteci, suvenirnici, sauni, masaži itd. te nudi i organizacijske usluge.

Još su atraktivne lokacija za posjetiti: Stari grad Vrana-Benediktinski samostan, Gradina pored brda Osridak, poluotok Babin škoj, Mletačka pogranična stražarnica, Tradicionalna bunja, maslinici Modrava i vidikovac na brdu Majdan.

 

NAPOMENA

Za više informacija posjetite službenu stranicu ˝Park Prirode Vransko jezero˝ : http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/opcenito/ 

PIŠITE NAM

Ime:
Prezime:
Telefon:
E-mail:
Predmet:
Poruka:

Navale Turizam j.d.o.o. /
Travel Agency SKVERTOURS
Adresa: Kornatska 1
23210 Biograd Na Moru, Croatia
Telefon: +385 233 844 57
HR-AB-23-110034614
E-mail: info@skver-tours.com
Zaštita osobnih podataka
Opći Uvjeti Poslovanja
Unesite svoju email adresu želite li primati obavijesti o akcijama i top ponudama ŠKVER TOURS:
All rights reserved: www.skver-tours.com