Sjeverna Dalmacija se proteže od otoka Paga na sjeveru pa sve do grada Primoštena na jugu, i dom je  najvećeg broja otoka, među kojima su Pag, Žirje, Pašman, Dugi otok i Kornat. U sjevernoj Dalmaciji nalaze se tri nacionalna parka, Paklenica, Krka i Kornati, a glavni gradovi ove regije su Zadar i Šibenik, koji obiluju povjesnim znamenitostima i spomenicima.

    Nastao kao utvrda podno tvrđave sv. Mihovila, koja i danas dominira gradom, Šibenik se spominje prvi put 1066 ;a status grada dobija 1290. godine. Luku s morem povezuje kanal Sv. Ante, na čijem je ulazu značajna renesansna tvrđava sv. Nikole, koja je skupa sa tvrđavama sv. Mihovila, sv. Ivana i Šubićevac predstavlja glavni povijesni simbol grada. Šibenska katedrala sv. Jakova, građena više od stotinu godina, posebna je po mnogočemu, a svakako po načinu gradnje.  Osim spomenutih znamenitosti, ljubitelji povijesti trebali bi u obilazak cijele stare jezgre grada Šibenika s brojnim crkvama, tvrđavama i bedemima iz XIV stoljeća. Neizostavan je i posjet muzeju,  smještenom  na dnu jednog od starih gradskih bunara koji je opskrbljivao grad vodom.

    Zadar,  smješten u samom srcu Jadrana, grad je iznimne povijesti i izuzetno vrijednog kulturnog nasljeđa. Star tri tisuće godina, poznat po dugoj i burnoj prošlosti, danas predstavlja spomenik različitih povijesnih razdoblja, kulture i običaja. Crkva Sv. Donata najpoznatiji spomenik i simbol grada Zadra, sagrađena je u 9 stoljeću, a od 15. stoljeća nosi i ime po biskupu koji ju je dao sagraditi. Ispred ove crkve nalazi se glavni trg (forum), podignut tijekom carskog razdoblja rimske države. Zadarska katedrala Sv. Stošije (Anastazije) , čiji počeci gradnje sežu jos u 4. stoljeće, najveća je crkva u Dalmaciji. Zvonik crkve, sa kog se pruža nezaboravan pogled na Zadar i okolicu dovršen je tek 1894. godine. Uz spomenute, vrijedi obići i crkve Sv. Šime, Sv. Marije, Sv. Krševana, kao i ostatke crkve Stomorice, porušene u 16. stoljeću, te mnoge druge. U povijesnoj jezgri grada omeđenoj zidovima, danas se nalazi ukupno osam gradskih vrata, od nekadašnjih čak 30. Osim brojnih crkvi, u Zadru se mogu sresti primjeri nevjerovatnih raskošnih palača iz različitih razdoblja. Tu su također i utvrda Forte, trg Pet Bunara i Kalelarga, najstarija ulica u Zadru, atrakcije koe  će Vam uz posjet gradskim muzejima ispričati nadahnjujuću priču bogatu povijesnim događanjima: Jezgra grada Zadra broji nevjerovatnih 70ak spomenika kulture, a ostali dijelovi grada uz okolicu i do 600 raličitih znamenitosti.

    Danas je grad Zadar bogat i brojnim suvremenim arhitektonskim ostvarenjima, kao što su prve Morske Orgulje na svijetu, te "Pozdrav Suncu“, instalacija od višeslojnih staklenih ploča koje prikazuju model Sunčeva sustava, i ostvaruje simboličnu komunikaciju s prirodom i svijetlom. Ova je instalacija povezana s spomenutim Morskim Orguljama, čiji se nevjerovatan zvuk pretvara u svjetlosnu igru koja na zadarskoj rivi nastupa iznova sa svakim zalaskom sunca. Originalnost i jedinstvenost Zadra neodoljiva je za poštovatelje povijesti, kulture i umjetnosti. Šetnja kamenim ulicama nekadašnjeg Jadera, postat će prava šetnja kroz povijest, sa istovremenim doživljajem suvremenog, urbanog života.


Škver Tours d.o.o. /
za usluge i turistička agencija
Adresa: Kornatska 1
23210 Biograd Na Moru, Croatia
Telefon: +385 233 844 57
E-mail: info@skver-tours.com
Zaštita osobnih podataka
Opći Uvjeti Poslovanja
Unesite svoju email adresu želite li primati obavijesti o akcijama i top ponudama ŠKVER TOURS:
All rights reserved: www.skver-tours.com